TUDTAD?
- A méh nem csíp, hanem szúr.
- A méhek a nyári hónapokban átlagosan 6 hetet élnek, és ez idő alatt kizárólag a munkára koncentrálnak. Télen, az áttelelő méhek hosszabb életűek: 4-6 hónap.
- Egy kilogramm akácmézhez 50 000 méh rakománya szükséges.
- A méhek egy kirepülés alkalmával általában 50-1000 virágot keresnek fel – ez a szám a növények nektármennyiségétől függ. Egy méh egész élete során egy mokkáskanálnyi mézhez szükséges nektárnál kevesebbet gyűjt. Egy üveg méz előállításához a méheknek 2 millió virágot kell meglátogatniuk és kb. 144 000 km utat kell megtenniük, ami alatt háromszor megkerülhetnék a földet. Sajnos, ennyi ideig nem élnek, ezért ennyi méz összegyűjtéséhez több mint 500 méh szükséges.
- A méh átlagosan 14-15 km/óra sebességgel repül.
- 0,3 deciliter mézre (6 teáskanál) lenne szüksége egy méhnek, hogy körbe repülje egyszer a Földet.
- A méhek vegetáriánusok
- A kutatók megállapították, hogy a méhek valóságos matematikai zsenik. Képesek kiszámolni távolságokat és szögeket, a nap állásához viszonyítva és a föld görbületét is figyelembe véve. Igen a méhek tudják, hogy a föld gömbölyű! Valójában nem is csoda, hiszen néhány millió éve itt élnek.
- A méhek tánccal értesítik társaikat a nektárforrás irányáról és távolságáról.
- A méhek a családon belüli feladatokat elosszák egymás között. Ahogy telik az idő folyamatosan változik a feladatuk. A fiatal méhek tisztogatnak, majd dajkálják a fiasítást, építenek, mézet érlelnek, őrködnek. Később elhagyják a kaptárt és vizet hordanak, nektárt, virágport vagy propoliszt gyűjtenek. Külön érdekesség, hogy vannak felderítő méhek, amelyek az élelem forrás vagy a megfelelő új szálláshely felderítéséért felelősek. A felderítő út eredményéről egy jellegzetes tánc segítségével számolnak be a többieknek. A talált nektárból pedig kóstolót adnak a társaiknak.
Ilyen és hasonló dolgokról beszélgettünk,természetesen óvodás nyelvezetben 2025. február 6-án délelőtt, Hardi Zoltán méztermelővel, aki idén is ellátogatott intézményünk mindkét épületébe. Most is hozta magával a méhész kalapokat, melyek felpróbálása mindig mókás pillanatokat eredményeznek, és több üveg mézet is, amelyeket összehasonlítottunk és megfigyeltünk színre és állagra. Majd megízleltünk, élvezve a hárs, akác, repce és a vegyes virág zamatát, illatát. Erősítve így immunrendszerünk, ezen az egészségnapunkon is, mindeközben rácsodálkozván világunk egyik apró és nélkülözhetetlen elemeire a méhecskékre, az életükre és munkájukra.
Köszönjük Hardi Zoltán méztermelőnek kedvességét, hogy időt, energiát és finom mézet is szán ránk, minden évben!
































